Voor de overheid is diversiteit een speerpunt. Het aantrekken en duurzaam tewerkstellen van meer personen met een handicap is daar een belangrijk onderdeel van. Ook Selor hecht veel belang aan die diversiteit. Zo kunnen personen met een handicap die deelnemen aan selecties bij Selor, redelijke aanpassingen vragen die een mogelijk negatieve effect van hun handicap op de resultaten opheffen.

scrshot_brochure_apa_nl

Eerste Hulp bij een Aangepaste Arbeidspost

Een dienst of instelling die een persoon met een handicap aanwerft, zal soms ook aanpassingen moeten doen om een passende werksituatie te creëren. Selor draagt aan dit proces zijn steentje bij, want de brochure 'Arbeidspostaanpassingen optima HA' biedt hiervoor een handige leidraad. Zo stelt de brochure een stappenplan en tips voor om werknemers met een handicap te begeleiden en voor hen de nodige aanpassingen te voorzien. Daarnaast bundelt deze publicatie alle info over zowel het aanbod van bestaande subsidies en tegemoetkomingen als van organisaties die kunnen helpen bij het bepalen en installeren van de arbeidspostaanpassingen.

Klik op de afbeelding hiernaast om deze brochure als flipbook te zien. Je kan ook de pdf-versie downloaden.

Meer inlichtingen?

Wenst u meer informatie over het aanwerven van personen met een handicap of het aanpassen van een arbeidspost? Contacteer het team Diversiteit van Selor op diversity@selor.be.