Via 'Online Werving' kan je de procedure voor aanwerving nog beter aansturen en zelf rechtstreeks communiceren met laureaten. Deze nieuwe aanpak biedt meer autonomie en meer mogelijkheden om een eigen wervingsbeleid te voeren:

  • zelf een jobomschrijving aanmaken en uitsturen naar laureaten.
  • een duidelijk overzicht van de rangschikking in de laureatenlijst.
  • laureaten kunnen online de job aanvaarden of weigeren.
  • wanneer ze de job aanvaarden, kan je ze zelf aanwerven.

Online Werving in de praktijk
De nieuwe tool brengt ook een aantal wijzigingen met zich mee. De procedure van de aanvraag verandert niet en de online aanvraag blijft behouden. Maar de opvolging van de laureaten die hebben gereageerd, verloopt volledig via de nieuwe tool, en dus niet langer via eRecruiting.

De volgende stap
De nieuwe tool zal beschikbaar zijn via de werkgeverssite van Selor. Zodra wij een aanvraag ontvangen, nemen we contact met je op en starten we samen de aanwerving op in de nieuwe tool.

Demosessies in september
Heb je momenteel geen aanwervingen gepland, maar voorzie je aanwervingen later op het jaar. Dan kan je  aansluiten op één van onze demosessies. Onze medewerkers zullen jullie doorheen de tool loodsen. Op 9, 17 en 23 september organiseren we sessies voor het gebruik van deze tool. Een uitnodiging volgt binnenkort.