Het beheren van statutaire aanwervingen gebeurt voortaan op een manier die onze klanten veel meer autonomie geeft. De hele procedure verloopt nu digitaal, want zowel de communicatie tussen Selor en zijn klanten als tussen die klanten en hun laureaten aanzienlijk vereenvoudigt en versnelt. Bedoeling is om deze manier van aanwerven later uit te breiden naar alle types van selecties.

Eerste hulp

De nieuwe tool Online Werving betekent ook een totaal nieuwe manier van werken, waarbij onze klanten een stuk meer autonomie en mogelijkheden krijgen. Om hen zo goed mogelijk op weg te helpen, zet Selor zo veel mogelijk kanalen in;

Programmaconsultant Lien Casteels: "We hebben ondertussen alle infosessies met klanten achter de rug, en de feedback die we kregen was zeer positief. Maar omdat bij sommige van onze klanten niet al hun gebruikers aanwezig konden zijn, hebben we deze demovideo gemaakt. Die helpt nieuwe gebruikers meteen op weg, en wie verder nog hulp nodig heeft, kan altijd bij zijn contactpersoon binnen Selor terecht."

Opgelet!

Inloggen in Online Werving gaat niet via Mijn Selor-Werkgevers, maar via een andere link: https://b2b.selor.be. De login en het paswoord blijven wel hetzelfde!