Selor verwelkomde op donderdag 14 november 2013 meer dan 250 HR-professionals voor zijn event rond het thema ‘Evidence-based HRM’. Na afloop bundelde spreker Vincent Van Malderen, de Product & Innovation Manager van Selor, zijn bevindingen in een opiniestuk. De integrale versie kan je hier lezen, een samenvatting volgt hieronder.

Op zoek naar een definitie

'Evidence-based’ kan je vrij eenvoudig omschrijven: je onderneemt acties en werkt met methoden en praktijken waarvan aangetoond kan worden dat ze effectief werken. Stel dat een chirurg je opereert, dan wil je toch ook dat hij een techniek gebruikt die al (vele malen) succesvol is toegepast. Maar waarom is die logische aanpak toch niet evident in HRM-middens?

Obstakels voor EBHRM

Vincent Van Malderen vindt een verklaring bij onder meer de professoren Pfeffer & Sutton.

 1. Er is simpelweg teveel bewijs. Er zijn zoveel studies dat we door het bos de bewezen bomen niet meer zien.
 2. Er is te weinig goed bewijs. Sommige van onze HR-vragen zijn zo specifiek dat er nog geen of heel weinig bewijs voor is.
 3. Het gevonden bewijs is niet altijd van toepassing op ons. Is een bewezen praktijk uit de VS zomaar toepasbaar in een ander land?
 4. Mensen proberen je om de tuin te leiden. Iedereen, zeker ook consultants, probeert informatie in de eigen kraam te doen passen.
 5. Je probeert jezelf om de tuin te leiden. Iedere persoon schat zichzelf veel rationeler in dan hij zich in werkelijkheid gedraagt.
 6. De zij-effecten wegen zwaarder door dan de oplossing. Het niet benutten van potentieel (het ‘zij-effect’) heeft soms een grotere impact dan de vermeende oplossing.
 7. Verhaaltjes zijn spannender. EBHRM vraagt vaak kwantitatief onderzoek en de resultaten niet altijd ‘spectaculair’ of ’baanbrekend’.
 8. We moeten een wendbare organisatie zijn. Organisaties dienen flexibel en snel te kunnen reageren, daar waar onderzoek tijd vraagt.

Vijf geboden voor een succesvolle implementatie

Op basis van de ervaringen binnen Selor met evidence-based HRM suggereert Van Malderen daarom vijf geboden om te komen tot een succesvolle implementatie.

 1. Gij zult het (niet) alleen doen: de academische wereld is geen ‘evidence-based provider’, maar kan wel een partnerrol invullen.
 2. Gij zult structuur aanbrengen: het EBHRM-denken en werken gedijt het best in een organisatie met een waar talent management en development geen loze begrippen zijn …
 3. Gij zult uw (of andermans) handen vuil maken: bij uitbestedingen moeten evidence-based criteria ervoor zorgen dat wat wordt aangekocht (opleidingen, consultancy …) ook effectief werkt en deugt.
 4. Gij zult meten: te vaak ontbreken cruciale indicatoren binnen HR-analytics. Beter en meer meten is de boodschap.
 5. Gij zult bovenal kritisch zijn: een gezonde dosis (zelf)kritiek is vereist, ook op organisatieniveau.

Klik hier voor de integrale versie van deze opinie.

 

Vincent _ContactVincent Van Malderen

Product & Innovation Manager Selor