Hoe verloopt sollicitatieproces in de toekomst? Dat was het centrale thema van het congres dat Selor organiseerde onder de noemer ‘HR Trends & Beyond: Anticipating the Future’. Meer dan 200 HR-professionals vonden de weg naar het Brusselse Pacheco Center. Trendwatchers en Selor-experts schetsten een beeld van welke evoluties we in de komende jaren mogelijk kunnen verwachten binnen de HR-wereld. Het volledige programma en meer details over de sprekers staan onderaan deze pagina.

Klik hier voor de interactieve presentaties met filmpjes.

Bekijk hier de sfeerbeelden van het Selor-event HR Trends & Beyond

Een ‘Open Badge’ voor alle aanwezigen

Selor trekt voluit de kaart van digitalisering en administratieve vereenvoudiging. De Selor-certificaten voor zowel selectie- als taaltesten zijn ondertussen al een begrip. Maar we kunnen nog een stapje verder gaan. Tijdens het Selor-event schetste Vincent Van Malderen de mogelijkheden die ‘Open Badges’ te bieden hebben voor de HR-omgeving. Meer bepaald gaat het om digitale certificaten die volop worden ontwikkeld via het softwareplatform Mozilla. Bedoeling is om alle officiële diploma’s, gevolgde opleidingen, afgelegde selectietesten om te zetten in een digitale badge, een zogenaamde ‘Open Badge’. Deze technologie zou het sollicitatieproces voor zowel kandidaten als werkgevers gevoelig kunnen versnellen en vergemakkelijken, bijvoorbeeld omdat kandidaten niet steeds dezelfde testen moeten afleggen, en omdat potentiële werkgevers veel sneller een zicht hebben op de talenten en competenties van kandidaten.

Wie aanwezig was op ons HR-event op donderdag 13 november heeft alvast een Open Badge ontvangen die de deelname aan ons event ‘certificeert’. Een mooie aanzet om te beginnen experimenten in de wondere wereld van Open Badges. Indien jullie hier zelf mee aan de slag gaan, hou ons dan gerust op de hoogte van jullie eerste impressies en welke opportuniteiten jullie zouden zien!  

Verder info rond Open Badges kan teruggevonden worden op de Mozilla pagina. We raden in het bijzonder ook dit illustratief filmpje aan.

Een account voor het Mozilla backpack - waar ‘earners’ hun badges kunnen beheren en inzetten – kan hier aangemaakt worden:http://backpack.openbadges.org/

Opgelet: de badges zijn verbonden aan een e-mailadres, gebruik hiervoor dus steeds hetzelfde e-mailadres.

Programma

18u Onthaal en receptie
19u15 Inleiding
Marc Van Hemelrijck - Selor
19u20 Trends 2015: Bright Underground
Ellen Anthoni - Trendwolves
19u45 Innovations in HR: Science or Fiction?
Cédric Danloy & Stefanie Billiet - Selor
20u10  Increasing Talent Mobility
Vincent Van Malderen - Selor
20u30 Walking dinner

Sprekers

Ellen _anthoni  

Ellen Anthoni

Trendwolves

Ellen Anthoni is trendonderzoekster bij Trendwolves en rechterhand van Tom Palmaerts. Als sociologe met een achtergrond in mode heeft ze een brede kijk op trends. Binnen Trendwolves focust ze zich op megatrends en jongerentrends. Samen met Tom voert Ellen het trendonderzoek binnen Trendwolves en schrijft ze het jaarlijkse trendrapport. Met veel enthousiasme brengt ze het Europese trendverhaal in een lezing of workshop.
     
Stef _new (1)  

Stefanie Billiet

Selor

Stefanie werkt sinds 2006 bij Selor, eerst op de communicatiedienst, daarna als Communication & Recruitment manager. Ze bouwde selor.be uit tot een reëel jobkanaal waar allerhande organisaties de geschikte kandidaten vinden. Momenteel werkt ze als Communication Consultant aan creatieve projecten waarin de behoeften van de kandidaten centraal staan.
     
Cedric _danloy  

Cédric Danloy

Selor

Cédric werkt al 12 jaar voor Selor. Het is zijn verantwoordelijkheid dat alle stappen die Selor zet steeds op wetenschappelijke bevindingen zijn gebaseerd. Daarvoor onderhoudt hij de contacten met de wetenschappelijke partners, zoals het wetenschappelijke comité van Selor, en levert hij een bijdrage aan projecten die in samenwerking met binnen hun domein bevoegde experts worden opgezet. Verder vervult Cédric een ondersteunende rol bij het implementeren van de methodologie die Selor hanteert.
     
Vincent _vanmalderen  

Vincent Van Malderen

Selor

Vincent is Product & innovatie manager te Selor met meer dan 10 jaar ervaring in innovatieve aspecten van rekrutering, selectie en HR. Binnen de organisatie stond hij o.a. in voor het opstarten van het Selor diversiteitsmanagement, innovatieve productontwikkeling (Elders Verworven Competenties) en het mee opstellen en beheren van het Selor productportfolio. Zijn passies zijn: (open) innovation & creativity, evidence-based HR, social engagement, R&D en diversity management.