Agoria reikt elk jaar prijzen uit aan overheidsdiensten die beloftevolle e-gov projecten gerealiseerd hebben. Be Badges, een platform ontwikkeld door Selor dat talent omzet in digitale badges, won de e-gov Award in de categorie ‘Innovatie’. 

Verworven competenties omzetten in een digitale badges

Be Badges is de Belgische vertaling van het internationale concept van ‘Open Badges’ van Mozilla. Deze laatste zet in op ‘life long learning’ en digitaliseert en standaardiseert hierbij het klassieke certificatietraject. Er zijn verschillende toepassingen maar één gedachte blijft centraal: dat je als gebruiker erkenning krijgt voor competenties die je verworven hebt en dat je deze kan inzetten waar en wanneer je wil door middel van je digitale badge. Het is een wereldprimeur dat een overheidsinstelling dergelijk innovatief project gratis op de markt zet.

Tegen nodeloos testen en hertesten

Aan de basis van Be Badges ligt het sociale engagement van Selor. We willen ons inzetten tegen nodeloos testen en hertesten van kandidaten. Selor screent elk jaar enorme aantallen kandidaten op de aanwezigheid van competenties, een cijfer dat kan oplopen tot 100.000. Slechts een klein aantal haalt het tot een effectieve job, maar veel meer kandidaten hebben positieve resultaten behaald tijdens hun selectieparcours. We willen dat deze groep hun testresultaten kan meenemen naar andere werkgevers zodat ze niet telkens dezelfde of gelijkaardige testen moeten afleggen. Ook voor de werkgever is dit een voordeel: ze moeten niet investeren in het afnemen van gelijkaardige testen. We willen kandidaten ook meer mobiel maken op de arbeidsmarkt: met een digitale erkenning van hun opgedane competenties, staan ze meer gewapend op de arbeidsmarkt.

Ontdek hoe jij het platform kan gebruiken

Van zodra je als organisatie competenties vaststelt (opleidingscentra, bedrijven, selectiebureaus, …) kan je je gratis op het platform registreren. Daar beschik je over de technologie om digitale certificaten (badges) aan te maken en uit te delen aan de deelnemers, medewerkers of kandidaten. Deze groep kan zijn badge daarna openen en delen met de arbeidsmarkt (via een link in het cv of social media: LinkedIn en facebook). Wanneer toekomstige werkgevers in contact komen met badges weten ze exact welke talenten of competenties vastgesteld zijn en kunnen ze op basis van deze informatie beslissingen nemen. 

Een praktijkvoorbeeld: Stad en OCMW Gent

In oktober 2016 waren Stad en OCMW Gent in samenwerking met Jobpunt Vlaanderen op zoek naar nieuw administratief talent. Kandidaten dienden onder andere deel te nemen aan generieke pc-testen, maar meteen is de oefening gemaakt om te kijken of efficiëntiewinsten mogelijk waren. Zo hebben 73 kandidaten hun badge die ze via de generieke screening van Selor behaald hebben, ingezet bij hun sollicitatie. Hierdoor konden zij één van de geplande pc-testen overslaan. Stad Gent en OCMW Gent spaarden hierdoor tijd en kosten uit, maar wisten zich toch verzekerd van de competenties van deze kandidaten dankzij de Selorbadge.

Bekijk het filmpje!

 

Wil je meer informatie over het project?

Bezoek de website van Be Badges en contacteer info@bebadges.be.

Lees hier het volledige persbericht.