Sinds 17 augustus 2020 heeft het DG Rekrutering en Ontwikkeling (R&O) een nieuw testplatform: het platform TAO komt in de plaats van het oude platform Salto.

TAO word het belangrijkste testplatform van het DG R&O voor de pc-tests die gebruikt worden in het kader van de selectieprocedures. TAO kon geïmplementeerd worden dankzij continue samenwerking tussen de leverancier van het platform, de firma Open Assessment Technologies, en verschillende teams van de FOD BOSA en in het bijzonder van het DG R&O (Product Management, Business Application, Data Science, ...).

TAO, één platform sinds 1 september 2020

De overschakeling verliep geleidelijk. Er ging meer dan een jaar voorbereidend werk achter de schermen aan vooraf. De laatste 2 weken van augustus werden de 2 platforms, Salto en TAO, gelijktijdig gebruikt. Dit deden we om de selectietests op computer zo flexibel mogelijk te kunnen blijven plannen. Omdat de licentie van het testplatform Salto eind augustus verliep, is sinds 1 september enkel het platform TAO nog in gebruik.

Meer mogelijkheden, een betere gebruikerservaring en grotere toegankelijkheid

Uit technisch oogpunt verliep de verandering van testplatform veel vlotter doordat de standaarden (QTI, LTI) worden gebruikt. Dankzij die standaarden kan ook de integratie van het platform met verschillende applicaties worden geautomatiseerd.

Er is oog voor de testontwikkelaars, want er zijn nu meer opties dan vroeger bij het kiezen van itemtypes. Dat biedt meer flexibiliteit bij het maken van de tests.

Voor de kandidaten biedt TAO een verbeterde ervaring met een grotere toegankelijkheid voor alle kandidaten, waaronder personen met een handicap, omdat er geïntegreerde tools ter beschikking worden gesteld: contrastwijziging, zoomfunctie, tekstmarkeringsfunctie, voorleestool, rekenmachine, ...

Binnenkort kunnen kandidaten op www.selor.be terecht voor een demo. Zo kunnen ze de testomgeving leren kennen. Neem zeker eens een kijkje als je TAO wil ontdekken!